Makowiec z kremem śmietankowym i kajmakiem

Makowiec z kremem śmietankowym i kajmakiem

Pyszny makowiec z kremem śmietankowym i kajmakiem przygotowany z gotowej masy makowej. Dzięki temu jest bardzo szybki w przygotowaniu. Przełożony delikatnym kremem śmietankowym i wykończony kajmakiem. Ciasto wygląda wyśmienicie i tak też smakuje. 

Ten pyszny makowiec idealnie sprawdzi się na święta, ale także na inne okazje w ciągu roku. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. 

MAKOWIEC Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I KAJMAKIEM

CIASTO MAKOWE

  • 5 jajek
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g kaszy manny
  • szczypta soli


KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody


DODATKOWO

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • migdały

Wykonanie

  1. Do miski przełożyć masę makową, dodać kaszę manną, proszek do pieczenia i żółtka. Wymieszać za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy.

  2. Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Przełożyć do masy makowej i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.

  3. Formę 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć masę makową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 minut, grzałka góra-dół. Odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.

  4. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Połowę kremu wyłożyć na blat makowy, przykryć drugim blatem makowym a na nim rozprowadzić pozostały krem.

  5. Na ciasto wyłożyć masę kajmakową, można ją wcześniej podgrzać, by łatwiej się rozprowadzała. Wierzch ciasta udekorować prażonymi migdałami.
Makowiec z kremem śmietankowym i kajmakiem przepis
Przepis na makowiec z kremem śmietankowym i kajmakiem
Makowiec z kremem śmietankowym i kajmakiem przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 99

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 4 =