Sernik bezowy

Sernik bezowy

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Przygotowuje się go na różne sposoby i z rozmaitymi dodatkami. Dzisiaj mam dla was przepis na sernik z bezą. Kruchy spód, kremowa i aromatyczna masa serowa oraz delikatny puch z bezy to połączenie wręcz idealne.

Przepis na sernik bezowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że sernik wyjdzie przepyszny.

SERNIK BEZOWY PRZEPIS

Składniki

Spód

  • 160 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g cukru pudru

Masa serowa

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 l mleka
  • 160 g cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 cukier wanilinowy

Beza

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

Spód

  • Na blat przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Na środku zrobić wgłębienie i dodać żółtka oraz posiekane masło. Ze składników zagnieść ciasto. Następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.
  • Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać i podziurkować ciasto widelcem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 15 minut, grzanie góra-dół.

Masa serowa

  • Do misy miksera przełożyć 3 żółtka oraz 3 całe jajka. Ubić mikserem na wysokich obrotach przez około 1 minutę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy.
  • Kolejno dodawać twaróg z wiaderka, łyżka po łyżce.
  • W osobnym naczyniu rozpuścić budynie w mleku. Wlać do masy serowej.
  • Na koniec wlać olej i całość wymieszać do połączenia (masa będzie rzadka).
  • Masę serową przelać na upieczone ciasto i całość ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piec przez 60 minut.

Beza

  • 15 minut przed końcem pieczenia masy serowej zacznij ubijać białka. Do misy miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj chwilę, aż otrzymasz piankę. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już sztywna i szklista, przełóż ją na gorący sernik.
  • Temperaturę piekarnika obniż do 150 stopni. Wstaw ponownie ciasto i piecz przez kolejne 15-20 minut aż beza się ładnie zarumieni.
  • Sernik po upieczeniu i ostudzeniu wstaw do lodówki na całą noc.
sernik z bezą
przepis na sernik z bezą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście − trzynaście =