Sernik który nie opada

Sernik który nie opada

Sernik to jeden z najpopularniejszych wypieków. Chyba każdy miał okazję nie raz jeść domowy serniczek. Bardzo częstym problemem podczas pieczenia sernika jest to, że opada. Wówczas zniechęca nas to do kolejnych wypieków.

W tym wpisie zaprezentuję Wam pyszny przepis na sernik, który nie opada. Dodatkowo jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu a smakuje naprawdę świetnie. Jest bardzo delikatny, wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że i Wam posmakuje. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA SERNIK KTÓRY NIE OPADA

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 6 jaj
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 12 herbatników

* szklanka o pojemności 250 ml

Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Ser z wiaderka przekładamy do większej miski, dodajemy do niego żółtka, proszek budyniowy, cukier wanilinowy. Całość mieszamy za pomocą miksera. Kolejno stopniowo wlewamy olej, dodajemy mleko w proszku oraz sok z cytryny. 
  • Białka ubijamy z dodatkiem cukru na sztywną pianę. 
  • Do białek, ciągle ubijając na małych obrotach stopniowo dodajemy masę serową oraz powoli wlewamy zimne mleko. Całość miksujemy do połączenia składników.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie ciasno układamy na niej herbatniki. 
  • Na herbatniki wykładamy przygotowaną masę serową. 
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
  • Po upływie czasu, wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i studzimy sernik w piekarniku. 
Sernik który nie opada przepis
przepis na sernik który nie opada

Komentarze do “Sernik który nie opada”

      1. Dziekuje! A mam jeszcze pytanie odnosnie gramatury. W przepisoe są podane szklankk, moze Pani podac to w gramach?

  1. A jeżeli mój piekarnik piecze tylko na termo.to też mogę upić ten sernik?Proszę o wskazöwki dotyczące pieczenia i temperatury oraz czasu.Pozdrawiam.

  2. Rzeczywiście jest pyszny też piekłam, tylko nie wiem jak zrobić żeby herbatniki nie wypływały. Jakieś rady?

  3. Witam rozumiem , że mleko w proszku wsypuję do masy serowej , nie rozpuszczam już
    w wodzie ?

  4. Bardzo dobry przepis, robiąc go zgodnie z procedurą na pewno wyjdzie. Mnie wyszedł śliczny i dobry. Pozdrawiam Baśka

  5. W składnikach jest mleko i mleko w proszku. W przepisie jest tylko mleko w proszku. Co więc z tym drugim mlekiem?

      1. Ta pani co pyta yo ma racje .. Nic o mleku w proszku nie jest napisane tylko w składnikach jest podany

  6. Ale ludzie umieją czytać ze zrozumieniem. Wszystko jest super i dokładnie opisane.
    Muszę zrobić ten sernik. Jeszcze nie słyszałam żeby dodawać mleko w proszku.

  7. Ale piękny sernik ,właśnie szukam przepisu i ten od razu wpadł mi w oko, dziś go robię, jak wyjdzie dam znać.

  8. Rozumiem, że masa serowa jest płynna gdy się wylewa na blachę? Czy można w takim razie dodać rodzynki, bo u mnie w serniku musza być rodzynki?

  9. A jeśli chodzi i wymiar blaszki to muszą być te wymiary co Pani napisała czy to nie ma różnicy ?

  10. Dziękuję bardzo za przepis.
    Sernik wyszedł przepyszny i nie opadł
    Robiłam zgodnie z przepisem.

  11. Sernik rewelacja,robiłam już kilka razy i super . W końcu mam super przepis który mi wychodzi . Ja daję pół szklanki mleka nie ma problemu z herbatnikami i również jest pyszny . Dziękuję bardzo za super przepis .

  12. Witam a czy zamiast cytryny mogę dodać olejek migdałowy bo umnie ten smak robi furorę w serniku i makowcu czy do tego musi być cytryna też??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.