Sernik który nie opada

Sernik który nie opada

Sernik to jeden z najpopularniejszych wypieków. Chyba każdy miał okazję nie raz jeść domowy serniczek. Bardzo częstym problemem podczas pieczenia sernika jest to, że opada. Wówczas zniechęca nas to do kolejnych wypieków.

W tym wpisie zaprezentuję Wam pyszny przepis na sernik, który nie opada. Dodatkowo jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu a smakuje naprawdę świetnie. Jest bardzo delikatny, wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że i Wam posmakuje. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA SERNIK KTÓRY NIE OPADA

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 6 jaj
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 12 herbatników

Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy białka z dodatkiem cukru na sztywną pianę. 
  • Ser z wiaderka przekładamy do większej miski, dodajemy do niego żółtka, proszek budyniowy, cukier wanilinowy. Całość mieszamy za pomocą miksera. Kolejno stopniowo wlewamy olej, mleko w proszku oraz sok z cytryny. 
  • Do białek, ciągle ubijając na małych obrotach stopniowo dodajemy masę serową, oraz powoli wlewamy zimne mleko. Całość miksujemy do połączenia składników.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie ciasno układamy na niej herbatniki. 
  • Na herbatniki wykładamy przygotowaną masę serową. 
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
  • Po upływie czasu, wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i studzimy sernik w piekarniku. 
Sernik który nie opada przepis
przepis na sernik który nie opada

Komentarze do “Sernik który nie opada”

      1. Dziekuje! A mam jeszcze pytanie odnosnie gramatury. W przepisoe są podane szklankk, moze Pani podac to w gramach?

  1. A jeżeli mój piekarnik piecze tylko na termo.to też mogę upić ten sernik?Proszę o wskazöwki dotyczące pieczenia i temperatury oraz czasu.Pozdrawiam.

  2. Rzeczywiście jest pyszny też piekłam, tylko nie wiem jak zrobić żeby herbatniki nie wypływały. Jakieś rady?

  3. Witam rozumiem , że mleko w proszku wsypuję do masy serowej , nie rozpuszczam już
    w wodzie ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *