Sernik bezowy
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Przygotowuje się go na różne sposoby i z rozmaitymi dodatkami. Dzisiaj mam dla was przepis na sernik z bezą. Kruchy spód, kremowa i aromatyczna masa serowa oraz delikatny puch z bezy to połączenie wręcz idealne.
Przepis na sernik bezowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że sernik wyjdzie przepyszny.
SERNIK BEZOWY PRZEPIS
Składniki
Spód
- 160 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g cukru pudru
Masa serowa
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 3 całe jajka
- 3 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- 0,5 l mleka
- 160 g cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 cukier wanilinowy
Beza
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie
Spód
- Na blat przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Na środku zrobić wgłębienie i dodać żółtka oraz posiekane masło. Ze składników zagnieść ciasto. Następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.
- Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać i podziurkować ciasto widelcem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 15 minut, grzanie góra-dół.
Masa serowa
- Do misy miksera przełożyć 3 żółtka oraz 3 całe jajka. Ubić mikserem na wysokich obrotach przez około 1 minutę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy.
- Kolejno dodawać twaróg z wiaderka, łyżka po łyżce.
- W osobnym naczyniu rozpuścić budynie w mleku. Wlać do masy serowej.
- Na koniec wlać olej i całość wymieszać do połączenia (masa będzie rzadka).
- Masę serową przelać na upieczone ciasto i całość ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piec przez 60 minut.
Beza
- 15 minut przed końcem pieczenia masy serowej zacznij ubijać białka. Do misy miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj chwilę, aż otrzymasz piankę. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już sztywna i szklista, przełóż ją na gorący sernik.
- Temperaturę piekarnika obniż do 150 stopni. Wstaw ponownie ciasto i piecz przez kolejne 15-20 minut aż beza się ładnie zarumieni.
- Sernik po upieczeniu i ostudzeniu wstaw do lodówki na całą noc.