Schab z pieczarkami i cebulą z piekarnika
Schab z pieczarkami z piekarnika to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie, które pokocha każdy z Was. Mięso jest bardzo soczyste, mięciutkie i delikatne a dodatek pieczarek i cebuli dodatkowo podkreśla jego smak.
Schab z pieczarkami i cebulą z piekarnika to danie, które można zaserwować na rodzinny obiad, czy święta. W towarzystwie ziemniaków i surówki smakuje obłędnie! Fajnie sprawdzi się surówka z pekinki , która idealnie pasuje do tego dania.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny schab z pieczarkami i cebulą z piekarnika. Na pewno będziecie zachwycani jego smakiem.
SCHAB Z PIECZARKAMI I CEBULĄ Z PIEKARNIKA – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 150 ml wody
- papryka słodka
- mąka
- olej
- sól pieprz
Wykonanie
- Schab kroimy na plastry, każdy z nich posypujemy solą, pieprze, papryką słodką, z obu stron, a następnie wcieramy przyprawy. Mięso przekładamy do pojemnika, zamykamy i odstawiamy na chwilę do lodówki, najlepiej zamarynować mięso dzień wcześniej.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Kawałki schabu kolejno obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron.
- Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę mięsa, a na nim układamy połowę cebuli, następnie znów mięso, cebula a na wierzch wykładamy pieczarki.
- Do 150 ml wody dodajemy ketchup, cukier, sos sojowy, ocet, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość mieszamy i wlewamy do naczynia.
- Całość przykrywamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1,5 h w 200 stopniach, grzanie góra-dół.
po co cukier ? ja dałam pół płaskiej łyżki ale następnym razem planuję zupełnie pominąć .po wyciągnięciu z piekarnika dogęściłam sos śmietaną z odrobiną mąki .mięsko wyszło mięciutkie i bardzo smaczne .drobna literówka, w składnikach 150 ml a w opisie 125 ml wody.