Ciasto Bambino

Ciasto bambino to bardzo smaczny deser, który z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom wypieków z dużą ilością masy. Ciasto składa się z ciemnego i jasnego biszkopta oraz ciemnej i jasnej masy. Dodatek stanowi masa krówkowa, która nadaje mu słodkiego smaku.

Ciasto bambino jest dosyć wysokim wypiekiem, dlatego też można go śmiało podawać w formie tortu. Wypiek ten świetnie prezentuje się na stole i dodatkowo smakuje obłędnie. Jeśli go podacie swoim gościom, z pewnością będą zachwyceni.

PRZEPIS NA CIASTO BAMBINO

Składniki

BISZKOPT CIEMNY

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 40 ml gorącej wody

BISZKOPT JASNY

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1/5 szklanki gorącej wody

MASA CZEKOLADOWA

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • Szczypta soli

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 serek mascarpone

DODATKOWO

  • 200 g masy krówkowej

Przygotowanie

BISZKOPTY

Biszkopt jasny i ciemny przygotowujemy w taki sam sposób.

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej piany.

  2. Do żółtek dodajemy gorącą wodę, całość spieniamy, można to zrobić przy użyciu widelca lub robota. Spienione żółtka dodajemy do ubitych z cukrem białek. Miksujemy do połączenia składników.

  3. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao (w przypadku biszkopta ciemnego) i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

  4. Gotową masę wylewamy na wyścieloną papierem do pieczenia blachę (24×36 cm). Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 25 minut. Grzanie góra dół.

MASA CZEKOLADOWA

  1. Śmietanę kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy połowę czekolady, sól i podgrzewamy, do momentu aż czekolada się rozpuści (nie gotujemy). Studzimy, wstawiamy do lodówki.

  2. Schłodzoną masę ubijamy na sztywno przy pomocy miksera.

MASA ŚMIETANKOWA

  1. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone.

  2. Miksujemy do połączenia składników.

Wykonanie:

  1. Jasny biszkopt smarujemy masą krówkową.

  2. Na masę krówkową wykładamy masę śmietanową.

  3. Na nią zaś masę czekoladową.

  4. Całość przykrywamy ciemnym biszkoptem.

  5. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście + 7 =