Sałatka z sałaty masłowej
Sałata masłowa jest najpopularniejszym rodzajem sałaty w Polsce. Ma miękkie delikatne liście i jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek.
Dzisiaj mam dla Was mój ulubiony przepis na sałatkę z sałaty masłowej i kilku innych pysznych składników. Sałatka jest kolorowa, smaczna i pożywna. Doskonale sprawdzi się na kolację, obiad, czy jako drugie śniadanie do pracy. Sałatkę z sałaty masłowej można również z powodzeniem przygotować na grilla, czy na przyjęcie rodzinne.
SAŁATKA Z SAŁATY MASŁOWEJ PRZEPIS
Składniki
- 1 główka sałaty masłowej
- 400 g fileta z kurczaka
- 4 jajka
- 3 świeże ogórki
- 1/2 pora
- pęczek rzodkiewki
- 1 czerwona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor.
2 Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
3 Ogórki i paprykę również pokroić w kostkę.
4. Liście sałaty masłowej umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
5. Kukurydzę odsączyć z zalewy, rzodkiewkę pokroić w półplastry.
6. Pora pokroić w prążki, szczypiorek drobno posiekać.
7. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
8. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać sos i całość wymieszać.