Sałatka z rukolą i tuńczykiem
Ostatnimi czasy rukola staje się coraz większą konkurencją dla sałaty, ponieważ coraz częściej zajmuje jej miejsce w różnego rodzaju sałatkach. Nic w tym dziwnego, rukola jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. To źródło witamin z grupy A, B, C oraz K.
W dzisiejszym wpisie mamy dla Was propozycję na sałatkę z rukolą, tuńczykiem i kilkoma innymi dodatkami. Sałatka idealnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację. Będzie także doskonałym wyborem na imprezowy stół.
SAŁATKA Z RUKOLĄ I TUŃCZYKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 opakowania rukoli
- 150 g makaronu rurki
- 1/2 kostki sera feta
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- garść słonecznika
Sos:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i odstawić do przestygnięcia.
2. Tuńczyka odsączyć z zalewy, ser feta pokroić w kostkę.
3. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
4. Rukolę umyć i osuszyć.
5. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, solą oraz pieprzem.
6. Składniki przełożyć do salaterki, dodać sos i całość delikatnie wymieszać.
7. Na koniec posypać słonecznikiem.