Orzechowa pychotka

Orzechowa pychotka

Orzechowa pychotka to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na różne okazje. Można je przygotować na święta, urodziny, spotkanie ze znajomymi, lub po prostu do popołudniowej kawy czy herbaty. Orzechowa pychotka składa się z orzechowego biszkoptu przełożonego musem jabłkowym i masą śmietankową. Całość prezentuje się i smakuje wyśmienicie.

ORZECHOWA PYCHOTKA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 100 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mus jabłkowy

  • 4 duże jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka cukru pudru

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 50 g posiekanych orzechów włoskich do posypania

Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo żółtka. 
  • Kolejno dodaj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia.
  • Masę przełóż do formy o wymiarach 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30 minut. 
  • Upieczony biszkopt pozostaw do przestygnięcia, a następnie podziel na dwa blaty.

Mus jabłkowy

  • Jabłka obierz i pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię i podsmaż kilka minut na średniej mocy palnika. Następnie dodaj cynamon oraz cukier puder, wymieszaj.
  • Kiedy jabłka będą już zarumienione i miękkie, wsyp galaretkę cytrynową (proszek). Całość dokładnie przemieszaj i odstaw do przestygnięcia.
  • Przestudzony mus wyłóż na 1 blat biszkopta i całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia musu.

Masa śmietankowa

  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder wymieszamy z śmietan-fixem zmiksuj na puszystą masę.
  • Połowę masy wyłóż na mus jabłkowy. Następnie całość przykryj drugim blatem ciasta, a na nim rozprowadź pozostałą część masy.
  • Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Orzechowa pychotka przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście + 9 =