Sałatka sushi

Warstwowa sałatka sushi to propozycja, którą przygotowałam z myślą o wielbicielach sushi. Sałatka nie dość że świetnie się prezentuje to jest pożywna i obłędna w smaku. Idealna na imprezowy stół, kiedy spodziewamy się gości. Z pewnością będą zachwyceni!

Składniki

  • ryż do sushi 250g
  • 1 świeży ogórek
  • 1 awokado
  • łosoś wędzony 100g
  • serek philadelphia
  • wasabi do smaku

Zalewa do ryżu:

  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • sezam do posypania

Przygotowanie

Serek philadelphia wymieszać z wasabi. Odstawić.

Ryż do sushi wypłukać kilkakrotnie wymieniając wodę, aż przestanie być mętna.

Ryż przełożyć do garnka o grubym dnie, zalać zimną wodą w proporcjach 1:1,2 (ryż:woda), nie solimy!

Ryż postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze przez 15 minut pod przykrywką. Po tym czasie zdjąć z ognia chwile odczekać i zalać przygotowaną zalewą i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

Awokado i ogórka pokroić w kosteczkę, a łososia w paski.

Układać warstwami od dołu:

1 warstwa – ryż
2 warstwa – ogórek
3 warstwa – łosoś
4 warstwa – awokado
5 warstwa – serek z wasabi
6 warstwa – ryż

Wierzch posypać sezamem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × trzy =