Sałatka sushi
Warstwowa sałatka sushi to propozycja, którą przygotowałam z myślą o wielbicielach sushi. Sałatka nie dość że świetnie się prezentuje to jest pożywna i obłędna w smaku. Idealna na imprezowy stół, kiedy spodziewamy się gości. Z pewnością będą zachwyceni!
Składniki
- ryż do sushi 250g
- 1 świeży ogórek
- 1 awokado
- łosoś wędzony 100g
- serek philadelphia
- wasabi do smaku
Zalewa do ryżu:
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- sezam do posypania
Przygotowanie
Serek philadelphia wymieszać z wasabi. Odstawić.
Ryż do sushi wypłukać kilkakrotnie wymieniając wodę, aż przestanie być mętna.
Ryż przełożyć do garnka o grubym dnie, zalać zimną wodą w proporcjach 1:1,2 (ryż:woda), nie solimy!
Ryż postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze przez 15 minut pod przykrywką. Po tym czasie zdjąć z ognia chwile odczekać i zalać przygotowaną zalewą i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Awokado i ogórka pokroić w kosteczkę, a łososia w paski.
Układać warstwami od dołu:
1 warstwa – ryż
2 warstwa – ogórek
3 warstwa – łosoś
4 warstwa – awokado
5 warstwa – serek z wasabi
6 warstwa – ryż
Wierzch posypać sezamem.