Sałatka sułtana
Sałatka sułtana to propozycja na szybką i smaczną przekąskę, którą można podać na kolację, lub zabrać ze sobą do pracy. Ta sałatka sprawdzi się także na domowym przyjęciu, kiedy spodziewamy się gości. Sałatka sułtana jest niesamowicie prosta w wykonaniu, a do jej stworzenia nie potrzebujesz wielu składników. Jeśli szukasz sałatki, która jest łatwa i smaczna, to sałatka sułtana jest właśnie dla Ciebie.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ SUŁTANA
Składniki
- 200 g makaronu kolanka
- 200 g szynki konserwowej
- 150 g sera żółtego
- 3 jajka
- 2 świeże ogórki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Wykonanie
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
2. Jajka ugotować na twardo. Szynkę, ser żółty, ugotowane jajka i obrane ogórki pokroić w kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać.
3. Przygotowane składniki umieścić w misce, dodać jogurt naturalny, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać doprawiając solą oraz pieprzem.