Sałatka podwójny gyros
Pyszna i bardzo dobrze wszystkim znana sałatka gyros to królowa wśród sałatek warstwowych. Idealnie nadaje się na spotkania świąteczne, rodzinne imprezy oraz klasyczne „domówki”.
Jako, że i u mnie gościła na stole podczas ostatniej imprezy, przygotowałam lekko zmodyfikowaną wersję sałatki gyros, gdzie każda z warstw została wykonana podwójnie. Dzięki temu sałatka w szklanym naczyniu wyglądała obłędnie i tak też smakowała. Goście byli zachwyceni!
Składniki
Składniki na kurczaka gyros:
- 2 podwójne piersi z kurczaka – ok. 800g
- przyprawa gyros
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos czosnkowy:
- 4 łyżki majonezu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
Pozostałe składniki:
- 1 kapusta pekińska
- duża puszka kukurydzy – 400 g
- 300 g ogórków konserwowych
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 średniej wielkości papryki
- 6 łyżek ketchupu
Przygotowanie
- Kurczaka przemyć, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros i odłożyć na godzinkę.
- W międzyczasie przygotować warzywa. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w talarki, ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić z zalewy, paprykę pokroić w kostkę, kapustę pekińską opłukać, osuszyć i drobno poszatkować.
- Sos: W małej miseczce umieścić czosnek przeciśnięty przez praskę, 4 łyżki majonezu, 6 łyżek jogurtu naturalnego oraz 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszać do połączenia się składników.
- Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju, przełożyć kurczaka i obsmażać na złoty kolor. Gotowe mięso odstawić na chwilę do przestudzenia.
Składniki układać warstwowo w przeźroczystym naczyniu:
- kapusta pekińska
- sos
- ogórek konserwowy
- kukurydza
- papryka
- kurczak
- ketchup
- kapusta pekińska
- sos
- ogórek konserwowy
- kukurydza
- papryka
- kurczak
- ketchup
- kapusta pekińska
Mam nadzieję, że pomysł na podwójną sałatkę gyros się podoba i chętnie przy najbliższej okazji skorzystacie z przepisu.