Sałatka podwójny gyros

Pyszna i bardzo dobrze wszystkim znana sałatka gyros to królowa wśród sałatek warstwowych. Idealnie nadaje się na spotkania świąteczne, rodzinne imprezy oraz klasyczne „domówki”.

Jako, że i u mnie gościła na stole podczas ostatniej imprezy, przygotowałam lekko zmodyfikowaną wersję sałatki gyros, gdzie każda z warstw została wykonana podwójnie. Dzięki temu sałatka w szklanym naczyniu wyglądała obłędnie i tak też smakowała. Goście byli zachwyceni!

Składniki

Składniki na kurczaka gyros:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka – ok. 800g
  • przyprawa gyros
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sos czosnkowy:

  • 4 łyżki majonezu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pozostałe składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • duża puszka kukurydzy – 400 g
  • 300 g ogórków konserwowych
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 średniej wielkości papryki
  • 6 łyżek ketchupu

Przygotowanie

  1. Kurczaka przemyć, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros i odłożyć na godzinkę.

  2. W międzyczasie przygotować warzywa. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w talarki, ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić z zalewy, paprykę pokroić w kostkę, kapustę pekińską opłukać, osuszyć i drobno poszatkować.

  3. Sos: W małej miseczce umieścić czosnek przeciśnięty przez praskę, 4 łyżki majonezu, 6 łyżek jogurtu naturalnego oraz 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszać do połączenia się składników.

  4. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju, przełożyć kurczaka i obsmażać na złoty kolor. Gotowe mięso odstawić na chwilę do przestudzenia.

Składniki układać warstwowo w przeźroczystym naczyniu:

  • kapusta pekińska
  • sos
  • ogórek konserwowy
  • kukurydza
  • papryka
  • kurczak
  • ketchup
  • kapusta pekińska
  • sos
  • ogórek konserwowy
  • kukurydza
  • papryka
  • kurczak
  • ketchup
  • kapusta pekińska

Mam nadzieję, że pomysł na podwójną sałatkę gyros się podoba i chętnie przy najbliższej okazji skorzystacie z przepisu.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 + 15 =