Sałatka „niebo w gębie”
Sałatka „niebo w gębie” jak sama nazwa wskazuje jest niezwykle pyszną przekąską, idealną na każdą okazję. Sprawdzi się zarówno na rodzinnej imprezie, lub jako sałatka do pracy czy na kolację.
Główną rolę w tej sałatce odgrywają marynowane pieczarki, które z dodatkiem jajek, pora, kukurydzy i ogórków tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Sałatka „niebo w gębie” jest bardzo prosta w przyrządzeniu i wspaniała w smaku. Przekonajcie się sami!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ NIEBO W GĘBIE
Składniki
- 1 słoiczek pieczarek marynowanych
- 200g szynki konserwowej
- 1 średni por
- 4 jajka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 4 ogórki konserwowe
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie
1. Pieczarki marynowane odsączamy z zalewy i kroimy w ćwiartki.
2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
3. Ogórki oraz szynkę również kroimy w kostkę, pora w półksiężyce. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
4. Przygotowane składniki przekładamy do miseczki, dodajemy jogurt wymieszamy z majonezem i musztardą. Całość mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.
Pyszne składniki!
Sałatka wyszła naprawdę pyszna.
Sałatka prosta w wykonaniu a naprawdę bardzo dobra