Sałatka kebabowa
Dzisiaj propozycja dla wszystkich tych, którzy uwielbiają kebaba – sałatka kebabowa! Jest bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle pyszna. Sprawdzi się doskonale na każdej imprezie, lub po prostu na kolację, czy lunch.
Sałatka przypomina nadzienie kebaba i błyskawicznie znika z talerzy. Świetnie smakuje z pieczywem czosnkowym, bagietką lub grzankami. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na sałatkę kebabową, która zachwyci wszystkich domowników.
SAŁATKA KEBABOWA – PRZEPIS
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/3 główki czerwonej kapusty
- 1 mała cebula
- 1 świeży ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa kebab-gyros
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kosteczkę. Przyprawić przyprawą kebab-gyros, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na oliwie do zarumienienia.
2. Kapustę czerwoną poszatkować, posolić i odstawić na chwilę, aby zmiękła.
3. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, cebulę pokroić w drobne piórka.
4. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszać do połączenia składników.
5. Gdy kapusta zmięknie, dodatkowo wycisnąć ją z nadmiaru wody i umieścić w salaterce.
6. Dodać pozostałe składniki oraz sos. Wszystko razem wymieszać.