Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami to bardzo klasyczne i proste danie. Mimo tego ma bardzo niepowtarzalny smak i będzie idealnym pomysłem na domowy obiad. Zapiekanka jest wyrazista w smaku a dodatkowo bardzo sycąca.
Moim zdaniem zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami jest warta wypróbowania. W naszym domu gości bardzo często i to nie bez powodu. Każdy ją uwielbia. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ RYŻOWĄ Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 150 g ryżu
- 1 duża cebula
- 300 g pieczarek
- 150 g żółtego sera
- 120 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- oliwa
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu z dodatkiem soli. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy na odrobinie oliwy.
- Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie masła. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Całość dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
- Podsmażoną z pieczarkami cebulę przekładamy na patelnię z kurczakiem. Dusimy razem kilka minut a następnie całość zalewamy śmietanką.
- Ugotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na ryż wykładamy kurczaka z pieczarkami i cebulą. Wierzch posypujemy startym na tarce serem żółtym. Całość pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół.
Naczynie do zapiekania ma być przykryte czy nie. Urszula.
Nie 🙂 Zapiekankę piekłam bez przykrycia.
Było pyszne 😊
A czym smarujemy naczynie żaroodporne olejem czy masłem żeby ryż się nie przypalił
Można posmarować i tym i tym 🙂