Ryba po japońsku
Ryba po japońsku to jeden z ciekawych pomysłów na rybę na święta, zaraz po rybie po grecku. Idealnie sprawdzi się nie tylko w święta, ale również podczas domowych imprez. Warto ją przygotować minimum dzień wcześniej, by smaku się przegryzły.
Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszną rybę po japońsku. Na pewno Was zachwyci swoim smakiem i prostotą wykonania.
RYBA PO JAPOŃSKU – PRZEPIS
Składniki
- 700 g filetów rybnych ( dorsz, mintaj, miruna)
- 2 cebule
- 250 g papryki konserwowej
- 250 g ogórków konserwowych
- mąka do obtoczenia ryby
- olej do smażenia
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Zalewa
- 300 ml wody
- 60 ml octu 10%
- 60 ml oleju rzepakowego
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie
- Rybę oczyszczamy z ewentualnych ości i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sosem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki ryby kolejno obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy.
- Cebulę kroimy w piórka, przekładamy na patelnię z odrobiną tłuszczy i podsmażamy kilka minut. Paprykę czerwoną oraz ogórki kroimy w paski.
- Do rondelka przelewamy wodę, dodajemy cukier, ocet, olej, ketchup, przecier pomidorowy, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość zagotowujemy. Do rondelka przekładamy podsmażoną cebulę, paprykę, ogórki i gotujemy na małej mocy palnika przez około 5 minut. Po upływie czasu zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
- Na dno naczynia układamy połowę usmażonej ryby, na niej rozprowadzamy połowę przestygniętego farszu, znów ryba i na wierzch pozostały farsz. Całość przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.