Gniazda makaronowe nadziewane mięsem
Gniazda makaronowe nadziewane mięsem to ciekawe danie obiadowe, które nie tylko apetycznie wygląda, ale też wspaniale smakuje. Nie trzeba oddzielnie gotować makaronu, wszystko przygotowujemy na jednej patelni. Proste, smaczne i efektowne danie, które przygotujesz w mgnieniu oka.
Przepis na gniazda makaronowe nadziewane mięsem jest bardzo łatwy i nie wymaga skomplikowanych składników. Wszystkie potrzebne produkty dostaniecie w każdym sklepie spożywczym. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni i szukacie nowych pomysłów na obiad, gniazda makaronowe nadziewane mięsem koniecznie powinny znaleźć się na waszej liście dań do zrobienia.
GNIAZDA MAKARONOWE NADZIEWANE MIĘSEM PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 8 gniazd makaronu tagiatelle
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 150 g sera żółtego
- 500 ml wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Fileta z kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem, przyprawą gyros oraz papryką słodką. Przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć.
- Cebulę, paprykę czerwoną oraz pomidora pokroić w kosteczkę. Wrzucić na patelnię z mięsem i chwilę smażyć.
- Kolejno dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać i tak przygotowany farsz zdjąć z patelni.
- Na tę samą patelnię przełożyć gniazda makaronowe. Wypełnić je mięsnym farszem z warzywami.
- Patelnię zalać wodą tak, by przykryła makaron. Całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut do momentu, aż odparuje woda i makaron będzie miękki.
- Kilka minut przed końcem całość posypać startym na tarce serem.