Rolada makowa
Rolada makowa to obowiązkowy wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Powinna się znaleźć na każdym świątecznym stole, zaraz obok pierniczków i sernika.
Domowa rolada makowa, która zaprezentuję Wam w tym wpisie, jest mięciutka, delikatna, z dużą ilością nadzienia makowego. Taka jest najlepsza. A jak ją przygotować? Tego dowiecie się z dzisiejszego wpisu.
Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszną roladę makową, idealną na święta, a także każdą inną okazję. Przepis jest bardzo prosty, a sama rolada smakuje obłędnie. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA ROLADĘ MAKOWĄ
Składniki
CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- 6 żółtek
- 40 g świeżych drożdży
- 150 g masła
- 4 łyżki cukru
- 180 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
MASA MAKOWA
- 500 g maku
- 6 białek
- 60 g orzechów
- 150 g cukru
- 100 g rodzynek
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
CIASTO
- Mleko lekko podgrzać, dodać do niego cukier, rozkruszone drożdże oraz 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na około 15 minut, do wyrośnięcia.
- Zaczyn połączyć z wszystkimi składnikami, prócz masła. Całość zagniatać w ciasto, stopniowo dodając płynne masło. Zagniecione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
MASA MAKOWA
- Mak przełożyć do garnka zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i odstawić do napęcznienia na ok. 1 godzinę. Następnie odcedzić z wody.
- Odciśnięty mak przepuścić przez maszynkę, najlepiej dwukrotnie.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Do masy makowej dodać cukier, posiekane orzechy, rodzynki, cukier, aromat migdałowy oraz masło, całość wymieszać. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Wykonanie
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 porcje. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt.
- Na każdy prostokąt wyłożyć porcję masy makowej, zwinąć w roladę, łączeniem do dołu.
- Gotową roladę owinąć papierem do pieczenia i przełożyć na blaszkę.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 40 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowe makowce, po przestygnięciu udekorować cukrem pudrem.