Zielona sałatka

Zielona sałatka

Prosta, pyszna i szybka w przygotowaniu zielona sałatka do obiadu lub na grilla. Idealnie pasuje do wielu potraw mięsnych, ryb, a nawet do hamburgerów. Ta sałatka wspaniale wzbogaci każde danie, zarówno smakowo jak i kolorystycznie.

Przepis na zieloną sałatkę jest prosty i szybki. W smaku sałatka jest słodko-kwaśna i wyrazista. Jeśli potrzebujecie pomysłu na smaczną sałatkę do mięsa to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

ZIELONA SAŁATKA PRZEPIS

Składniki

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 4 ogórki gruntowe
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Z główki sałaty masłowej zdejmujemy po kolei wszystkie liście. Każdy liść płuczemy pod zimą, bieżącą wodą, a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Liście sałaty rwiemy w dłoniach na mniejsze kawałki.

2. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.

3. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy.

4. Śmietanę mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny, cukrem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.

5. Składniki przekładamy do miski, dodajemy sos i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki, by składniki się przegryzły.

sałatka zielona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.