Biały Lion

Biały Lion

Biały lion to ciasto, które zachwyci każdego miłośnika słodkości. Jest bardzo oryginalne w smaku, delikatne, lekkie, po prostu rozpływa się w ustach. 

Ciasto przygotowane jest na biszkopcie, przełożone warstwą kajmaku z dodatkiem ryżu preparowanego i orzeszków ziemnych. Następnie puszysta masa śmietanowa a wierzch ciasta wykończony jest białą czekoladą. Ciasto jest obłędne! Koniecznie musicie wypróbować przepis!

PRZEPIS NA CIASTO BIAŁY LION

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek rozmiar M
  • 150 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • szczypta soli

MASA KAJMAKOWA

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 60 g ryżu preparowanego
  • 80 g słonych orzechów ziemnych

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 100 g białej czekolady

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Kiedy masa będzie już odpowiednio sztywna, stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając na wysokich obrotach. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Gotową masę przekładamy do formy 20×30 cm i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Przestygnięty biszkopt przecinamy na dwa blaty.
  • Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym i orzeszkami ziemnymi. Całość wykładamy na jeden płat biszkopta.
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i mascarpone ubijamy na puszystą masę. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Połowę masy wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Pozostałą masę wykładamy na biszkopt i dekorujemy startą na tarce czekoladą.
ciasto biały lion
przepis na ciasto biały lion

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.