Szybkie i tanie ciasto czekoladowe
Ciasta czekoladowe to moja słabość i miłość. Uwielbiam je piec i jeść, dlatego dziś mam dla Was przepis na moje ulubione ciasto czekoladowe, które doskonale sprawdza się na ostatnią chwilę, kiedy spodziewamy się niezapowiedzianych gości i chcemy poczęstować ich czymś słodkim. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, wilgotne i mocno czekoladowe. Nawet nie trzeba używać miksera, żeby je zrobić. Co więcej, składniki prawdopodobnie znajdziecie w swojej spiżarni, więc jest to świetna opcja na szybki i smaczny deser do kawy bez wychodzenia z domu.
WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE PRZEPIS
Składniki
- 1 butelka kefiru (400 g)
- 450 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 3/4 szklanki oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki ulubionego dżemu
Przygotowanie
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Do miski przesypuję suche składniki tj. mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Mieszam do połączenia.
- Do osobnej miski wbijam jajka, wlewam kefir, olej oraz dodaję dżem. Mieszam dokładnie do połączenia składników.
- Do mokrych składników dodaję suche i całość mieszam łyżką do połączenia.
- Ciasto przekładam do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto dekoruję cukrem pudrem.