Puszyste ciasto z truskawkami
Sprawdzony i najlepszy przepis na puszyste ciasto z truskawkami. To ciasto zawsze wychodzi, dlatego polecam je każdemu, a zwłaszcza tym, którzy twierdzą, że nie potrafią piec.
Ciasto z truskawkami to świetna propozycja na weekendowy wypiek. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Ciasto jest puszyste, wilgotne i bardzo proste do zrobienia. Jeśli nie macie truskawek, z powodzeniem możecie użyć innych owoców np. wiśni, malin czy borówek.
PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej tortowej
- 5 jajek
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 500 g truskawek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
- Następnie zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie wlewamy mleko oraz olej. Miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy tylko do połączenia.
- Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×35 cm.
- Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy na połówki i wykładamy na ciasto.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
- Ciasto po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.