Pulpeciki w sosie porowym
Zobacz jak zrobić super delikatne i mięciutkie pulpeciki w sosie porowym. Idealny przepis na pyszny domowy obiad dla całej rodziny.
Pulpeciki w sosie porowym to bardzo szybkie w przygotowaniu danie i bardzo smaczne. Tak przygotowane pulpety doskonale komponują się z ugotowanym makaronem, ryżem, lub ziemniakami i ulubioną surówką. Mięso jest delikatne i soczyste, a sos aromatyczny i kremowy. Jeśli szukacie pomysłu na pyszny obiad, to pulpeciki w sosie porowym będą idealnym wyborem.
PULPETY W SOSIE POROWYM – PRZEPIS
Składniki
- mięso mielone – 400 g
- jajko – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- bułka tarta – 2 łyżki
- papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka
- czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
Sos porowy:
- por – 1 sztuka
- marchew – 1 sztuka
- śmietana 18% – 100 ml
- woda – 200 ml
- mąka – 1 łyżeczka
Przygotowanie
1. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, bułkę tartą, czosnek granulowany, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
2. Łyżką odmierzyć porcję mięsa i za pomocą dłoni uformować niewielkie pulpeciki.
3. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wyłożyć pulpeciki i smażyć do czasu aż będą dobrze zrumienione.
4. Na osobnej patelni umieścić pokrojonego w półkrążki pora oraz marchewkę pokrojoną w słupki. Wlać 200 ml wody i dusić do miękkości.
5. Do śmietany dodać łyżeczkę mąki i całość przelać na patelnię z warzywami. Wymieszać, wrzucić usmażone pulpeciki, przykryć pokrywką i dusić przez około 15 minut na wolnym ogniu. Sos powinien po chwili lekko zgęstnieć.
Pyszne danie robiłam.
Bardzo smaczne danie, robiłam pierwszy raz i rodzinka zachwalała. Od dzisiaj danie będzie gościć u nas często 🙂
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Czy można dać śmietanę 12 lub 10?
Osobiście nie próbowałam 🙂 Można spróbować, lecz należy ją wcześniej zahartować, by śmietana się nie zważyła.