Podudzia z kurczaka pieczone na młodej kapuście
Podudzia z kurczaka pieczone na młodej kapuście to proste i smaczne danie obiadowe, które urzeknie Was swoim smakiem i aromatem. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy jest rewelacyjny. Danie nie wymaga zbytniego nakładu pracy i pilnowania. Wystarczy przygotować kilka prostych składników, a następnie włożyć do piekarnika i odczekać ustalony czas pieczenia, aby móc cieszyć się jego genialnym smakiem. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
PODUDZIA Z KURCZAKA PIECZONE NA MŁODEJ KAPUŚCIE
Składniki
- podudzia z kurczaka – 5 sztuk
- młoda kapusta – 1/2 główki
- duża marchewka – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- śmietana 18% – 100 ml
- woda – 100 ml
- ketchup – 3 łyżki
- cukier – 1/2 łyżeczki
- olej – 1 łyżka
Przyprawy:
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- szczypta chilli
- sól
- pieprz
Wykonanie
1. Podudzia z kurczaka myjemy i obieramy ze skóry. Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy.
2. Kapustę myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki. Składniki mieszamy ze sobą i przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem.
3. Do ciepłej wody dodajemy śmietanę, ketchup, paprykę słodką, szczyptę chili, cukier, sól oraz pieprz. Mieszamy i powstałą zalewą zalewamy kapustę. Na wierzch wykładamy przyprawionego kurczaka.
4. Naczynie z z kurczakiem w stawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze około 15 minut.
5. Upieczone podudzia z kurczaka z kapustą podajemy np. z gotowanymi ziemniakami.