Podudzia z kurczaka pieczone na młodej kapuście

Podudzia z kurczaka pieczone na młodej kapuście

Podudzia z kurczaka pieczone na młodej kapuście to proste i smaczne danie obiadowe, które urzeknie Was swoim smakiem i aromatem. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy jest rewelacyjny. Danie nie wymaga zbytniego nakładu pracy i pilnowania. Wystarczy przygotować kilka prostych składników, a następnie włożyć do piekarnika i odczekać ustalony czas pieczenia, aby móc cieszyć się jego genialnym smakiem. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

PODUDZIA Z KURCZAKA PIECZONE NA MŁODEJ KAPUŚCIE

Składniki

  • podudzia z kurczaka – 5 sztuk
  • młoda kapusta – 1/2 główki
  • duża marchewka – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • śmietana 18% – 100 ml
  • woda – 100 ml
  • ketchup – 3 łyżki
  • cukier – 1/2 łyżeczki
  • olej – 1 łyżka

Przyprawy:

  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

1. Podudzia z kurczaka myjemy i obieramy ze skóry. Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy.

2. Kapustę myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki. Składniki mieszamy ze sobą i przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem.

3. Do ciepłej wody dodajemy śmietanę, ketchup, paprykę słodką, szczyptę chili, cukier, sól oraz pieprz. Mieszamy i powstałą zalewą zalewamy kapustę. Na wierzch wykładamy przyprawionego kurczaka.

4. Naczynie z z kurczakiem w stawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze około 15 minut.

5. Upieczone podudzia z kurczaka z kapustą podajemy np. z gotowanymi ziemniakami.

Podudzia z kurczaka pieczone na młodej kapuście przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 185

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 + 5 =