Placki ziemniaczane na wypasie

przepis na placki ziemniaczane

Dzisiaj kolejna propozycja na pyszny obiad dla rodziny – placki ziemniaczane na wypasie! Danie jest bardzo proste w przygotowaniu a do tego syte, pożywne i absolutnie pyszne. Z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Jeśli zastanawiacie się co dobrego przygotować na obiad, to ten prosty przepis na placki ziemniaczane będzie idealny.

PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE

Składniki (na około 12-15 placków)

  • 1 kg ziemniaków
  • 100g wędliny
  • 4 jajka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebulka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Z powstałej masy ziemniaczanej odcisnąć wodę.

2. Wędlinę, paprykę oraz cebulę drobniutko pokroić i dodać do ziemniaków. Następnie wbić całe jajka i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.

3. Na rozgrzany olej wykładać łyżką masę ziemniaczaną formując placki. Smażyć z dwóch stron na złoto. Po usmażeniu osuszyć placki z tłuszczu na ręczniku papierowym.

4. Gotowe placki ziemniaczane podawać z sosem czosnkowym (jogurt naturalny + ciut majonezu, czosnek, sól, pieprz).

placki ziemniaczane przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

“Komentarz do Placki ziemniaczane na wypasie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć − jeden =