Placki ziemniaczane na wypasie
Dzisiaj kolejna propozycja na pyszny obiad dla rodziny – placki ziemniaczane na wypasie! Danie jest bardzo proste w przygotowaniu a do tego syte, pożywne i absolutnie pyszne. Z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Jeśli zastanawiacie się co dobrego przygotować na obiad, to ten prosty przepis na placki ziemniaczane będzie idealny.
PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE
Składniki (na około 12-15 placków)
- 1 kg ziemniaków
- 100g wędliny
- 4 jajka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebulka
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Z powstałej masy ziemniaczanej odcisnąć wodę.
2. Wędlinę, paprykę oraz cebulę drobniutko pokroić i dodać do ziemniaków. Następnie wbić całe jajka i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.
3. Na rozgrzany olej wykładać łyżką masę ziemniaczaną formując placki. Smażyć z dwóch stron na złoto. Po usmażeniu osuszyć placki z tłuszczu na ręczniku papierowym.
4. Gotowe placki ziemniaczane podawać z sosem czosnkowym (jogurt naturalny + ciut majonezu, czosnek, sól, pieprz).
Ja dziś wędlinę ze świąt wrzuciłam do makaronu ze szpinakiem