Ciasto z musem truskawkowym
Ciasto z musem truskawkowym to świetny pomysł na smaczny deser bez pieczenia. Idealny na domowe przyjęcia, genialny na weekend dla wszystkich miłośników domowych słodkości.
Deser ten jest bardzo smaczny a dodatkowo łatwy w przygotowaniu. Na dodatek do przygotowania ciasta z musem truskawkowym nie musimy używać piekarnika.
Mus truskawkowy w połączeniu z puszystą masą i kruchym herbatnikiem to prawdziwy raj dla podniebienia. Sprawdźcie sami!
PRZEPIS NA CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Składniki
MASA
- 500 ml śmietany 30%
- 300 g jogurtu naturalnego
- 6 łyżeczek żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
MUS TRUSKAWKOWY
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 g truskawek
DODATKOWO
- paczka herbatników
Wykonanie
- Żelatynę rozpuścić w 120 ml wody, odstawić do przestygnięcia.
- Blaszkę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej warstwę herbatników.
- Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodawać po łyżce jogurtu naturalnego. Pod koniec ubijania wlać płynną żelatynę.
- Gotową masę rozprowadzić na herbatnikach. Wstawić do lodówki do stężenia.
- Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku, zostawić do przestygnięcia.
- Truskawki zblendować na mus, dodać do przestygniętej galaretki.
- Mus truskawkowy wyłożyć na masę. Całość wstawić do lodówki do stężenia.