Ciasto z musem truskawkowym

Ciasto z musem truskawkowym to świetny pomysł na smaczny deser bez pieczenia. Idealny na domowe przyjęcia, genialny na weekend dla wszystkich miłośników domowych słodkości.

Deser ten jest bardzo smaczny a dodatkowo łatwy w przygotowaniu. Na dodatek do przygotowania ciasta z musem truskawkowym nie musimy używać piekarnika.

Mus truskawkowy w połączeniu z puszystą masą i kruchym herbatnikiem to prawdziwy raj dla podniebienia. Sprawdźcie sami!

PRZEPIS NA CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Składniki

MASA

  • 500 ml śmietany 30%
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru

MUS TRUSKAWKOWY

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600 g truskawek

DODATKOWO

  • paczka herbatników

Wykonanie

  • Żelatynę rozpuścić w 120 ml wody, odstawić do przestygnięcia.
  • Blaszkę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej warstwę herbatników.
  • Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodawać po łyżce jogurtu naturalnego. Pod koniec ubijania wlać płynną żelatynę.
  • Gotową masę rozprowadzić na herbatnikach. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku, zostawić do przestygnięcia.
  • Truskawki zblendować na mus, dodać do przestygniętej galaretki.
  • Mus truskawkowy wyłożyć na masę. Całość wstawić do lodówki do stężenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 + dwanaście =