Placki drożdzowe z rabarbarem
Dziś mam dla Was przepis na moją ulubioną potrawę w sezonie na rabarbar, czyli placki drożdżowe z rabarbarem. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub obiad na słodko! Słodkie ciasto drożdżowe w połączeniu z kwaśnym rabarbarem smakuje rewelacyjnie i z pewnością zachwyci każdego. Jeśli nie macie akurat rabarbaru pod ręką, doskonale sprawdzą się również inne owoce takie jak jabłka, truskawki, maliny, czy śliwki. Polecam przygotować ten smakołyk i przekonać się, jaki jest przepyszny!
PLACKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM PRZEPIS
Składniki
Rozczyn
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łodyżki rabarbaru
- szczypta soli
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Rozczyn: w ciepłym mleku rozpuszczam drożdże, dodaję cukier i mąkę. Odstawiam na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, cukier i mieszam. Następnie wlewam mleko, wbijam jajko oraz rozczyn. Całość mieszam do połączenia składników. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę.
- Rabarbar myję i osuszam. Kroję na małe kawałeczki i przekładam do ciasta. Delikatnie całość mieszam.
- Na patelni rozgrzewam olej. Za pomocą łyżki nakładam porcję ciasta i smażę placuszki z obu stron na rumiano.
- Po usmażeniu placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podaję posypane cukrem pudrem.