Chleb z grubą i chrupiącą skórką

Chleb z grubą i chrupiącą skórką

Dziś mamy dla Was sprawdzony przepis na pyszny domowy chleb z grubą i chrupiącą skórką. Z prostych i łatwo dostępnych składników, bez zbędnych dodatków.

Przepis na chleb jest banalnie prosty i każdy z pewnością sobie z nim poradzi. Taki domowy chlebek to doskonała alternatywa dla kupnego wypieku o wątpliwym składzie. Kanapki z domowego chleba to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli lubicie piec domowe pieczywo, koniecznie musicie wypróbować ten przepis na chleb z grubą i chrupiącą skórką.

CHLEB Z GRUBĄ I CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ PRZEPIS

Składniki

  • 750 g mąki pszennej typ 750
  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

1. Do 125 ml wody pokruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

2. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozczyn, olej i resztę wody. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować chleb i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.

4. Naczynie z ciastem przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika.

5. Piekarnik z chlebem w środku rozgrzać do 190 stopni. Od momentu osiągnięcia temperatury piec 30 minut pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 40 minut.

6. Po upieczeniu chleb wyjąć z naczynia i pozostawić na kratce do wystudzenia.

przepis na chleb z grubą i chrupiącą skórką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − jeden =