Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym na patelni

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym na patelni

Ryba to cenne źródło witamin i kwasów omega 3. Jest to też zdecydowanie pomysł na rodzinny obiad. Dzisiaj ma dla Was przepis na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym. To danie jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym na patelni to prawdziwa uczta do podniebienia. Ryba przyrządzona według tego przepisu jest miękka i soczysta, a sos na bazie śmietanki nadaje rybie dodatkowego aromatu. Takie danie najlepiej smakuje ze świeżymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM PRZEPIS

Składniki

  • około 500 g filetu rybnego (u mnie dorsz)
  • 1 łyżka mąki do sosu + mąka do obtoczenia ryby
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml mleka
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Filety rybne rozmrozić, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Przyprawić solą oraz pieprzem.

2 Następnie każdy kawałek ryby obtoczyć w mące i podsmażyć na odrobinie tłuszczu z obu stron do zarumienienia.

3 Cebulę oraz drobno posiekany czosnek zeszklić na łyżce masła. Następnie dodać łyżkę masła i wymieszać do połączenia tworząc zasmażkę.

4. Kolejno na patelnię z cebulą wlać śmietankę oraz mleko. Całość energicznie mieszać do zgęstnienia.

5. Do sosu dodać koperek i doprawić solą oraz pieprzem.

6. Na koniec przełożyć usmażone kawałki ryby. Całość dusić jeszcze przez kilka minut.

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym na patelni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.