Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym na patelni
Ryba to cenne źródło witamin i kwasów omega 3. Jest to też zdecydowanie pomysł na rodzinny obiad. Dzisiaj ma dla Was przepis na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym. To danie jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym na patelni to prawdziwa uczta do podniebienia. Ryba przyrządzona według tego przepisu jest miękka i soczysta, a sos na bazie śmietanki nadaje rybie dodatkowego aromatu. Takie danie najlepiej smakuje ze świeżymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM PRZEPIS
Składniki
- około 500 g filetu rybnego (u mnie dorsz)
- 1 łyżka mąki do sosu + mąka do obtoczenia ryby
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml mleka
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Filety rybne rozmrozić, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Przyprawić solą oraz pieprzem.
2 Następnie każdy kawałek ryby obtoczyć w mące i podsmażyć na odrobinie tłuszczu z obu stron do zarumienienia.
3 Cebulę oraz drobno posiekany czosnek zeszklić na łyżce masła. Następnie dodać łyżkę masła i wymieszać do połączenia tworząc zasmażkę.
4. Kolejno na patelnię z cebulą wlać śmietankę oraz mleko. Całość energicznie mieszać do zgęstnienia.
5. Do sosu dodać koperek i doprawić solą oraz pieprzem.
6. Na koniec przełożyć usmażone kawałki ryby. Całość dusić jeszcze przez kilka minut.