Piernik ekspresowy
Nie zdążyłaś w tym roku nastawić piernika staropolskiego? Nic straconego! Przepis na ten piernik jest łatwy i szybki, czyli do przygotowania na ostatnią chwilę. Ciasto nie musi leżakować ani przed pieczeniem, ani po upieczeniu. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą zmieszać, wyłożyć do keksówki i upiec, by po wystudzeniu delektować się pysznym i pachnącym pierniczkiem.
Jeśli szukasz przepisu na ciasto piernikowe, które można upiec i zjeść już pierwszego dnia po jego zrobieniu, to ten szybki piernik będzie idealnym wyborem.
PIERNIK EKSPRESOWY PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: keksówka 12×25 cm
Składniki
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 szklanki oleju
- 400 ml kefiru
- 2 czubate łyżki kakao
- 10 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
Polewa czekoladowa
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 20 g kakao
- 20 g masła/margaryny
- 20 g cukru
- 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie
1. Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto i wymieszać za pomocą miksera.
2. Następnie masę przełożyć do keksówki (12×25 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół. Przez pierwsze 30 minut piec na dolnej półce piekarnika, kolejne 20 minut na środkowej.
4. Upieczony piernik pozostawić do przestygnięcia.
5. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać. Pozostałe składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Do przygotowanej masy czekoladowej wlać żelatynę i dokładnie wymieszać.
6. Tak przygotowaną polewą polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.