Piernik ekspresowy

Piernik ekspresowy

Nie zdążyłaś w tym roku nastawić piernika staropolskiego? Nic straconego! Przepis na ten piernik jest łatwy i szybki, czyli do przygotowania na ostatnią chwilę. Ciasto nie musi leżakować ani przed pieczeniem, ani po upieczeniu. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą zmieszać, wyłożyć do keksówki i upiec, by po wystudzeniu delektować się pysznym i pachnącym pierniczkiem.

Jeśli szukasz przepisu na ciasto piernikowe, które można upiec i zjeść już pierwszego dnia po jego zrobieniu, to ten szybki piernik będzie idealnym wyborem.

PIERNIK EKSPRESOWY PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: keksówka 12×25 cm

Składniki

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 400 ml kefiru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 10 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody

Polewa czekoladowa

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 20 g kakao
  • 20 g masła/margaryny
  • 20 g cukru
  • 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie

1. Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto i wymieszać za pomocą miksera.

2. Następnie masę przełożyć do keksówki (12×25 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.

3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół. Przez pierwsze 30 minut piec na dolnej półce piekarnika, kolejne 20 minut na środkowej.

4. Upieczony piernik pozostawić do przestygnięcia.

5. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać. Pozostałe składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Do przygotowanej masy czekoladowej wlać żelatynę i dokładnie wymieszać.

6. Tak przygotowaną polewą polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

szybki piernik

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć + szesnaście =