Pałki z kurczaka duszone na młodej kapuście

Pałki z kurczaka duszone na młodej kapuście

Soczyste pałki z kurczaka duszone na młodej kapuście to super pomysł na pyszny, wiosenny obiad. Mięso jest wyjątkowo miękkie a kapusta niesamowicie aromatyczna i delikatna.

Młoda kapusta z dodatkiem cebuli i koperku super przekąska, która świetnie komponuje się z przyprawionym kurczakiem. To danie jest bardzo proste w przygotowaniu i pięknie pachnie i super smakuje. Zapraszam na przepis!

PAŁKI Z KURCZAKA DUSZONE NA MŁODEJ KAPUŚCIE

Składniki

  • 5 pałek z kurczaka
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Wykonanie

  1. Pałki z kurczaka ubrać ze skórki i umyć i ponadcinać. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.

  2. Na patelni roztopić masło. Obsmażyć mięso z obu stron. Kiedy lekko się przyrumieni, podlać wodą, przykryć pokrywką i dusić przez 15 minut.

     
  3. Po czasie mięso zdjąć z patelni, a na jego miejsce przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę.

     
  4. Kapustę poszatkować nożem i przełożyć na patelnię z cebulą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz majeranek, przemieszać.

  5. Na kapuście położyć pałki z kurczaka, podlać około 100 ml wody i dusić pod przykryciem przez 20 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę i dusić kilka minut, by odparować nadmiar wody.

  6. Gotowe danie posypać koperkiem.
Pałki z kurczaka duszone na młodej kapuście przepis
Przepis na pałki z kurczaka duszone na młodej kapuście
Pałki z kurczaka na młodej kapuście
Pałki z kurczaka duszone na młodej kapuście

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 679

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × jeden =