Pałki z kurczaka duszone na młodej kapuście

Soczyste pałki z kurczaka duszone na młodej kapuście to super pomysł na pyszny, wiosenny obiad. Mięso jest wyjątkowo miękkie a kapusta niesamowicie aromatyczna i delikatna.
Młoda kapusta z dodatkiem cebuli i koperku super przekąska, która świetnie komponuje się z przyprawionym kurczakiem. To danie jest bardzo proste w przygotowaniu i pięknie pachnie i super smakuje. Zapraszam na przepis!
PAŁKI Z KURCZAKA DUSZONE NA MŁODEJ KAPUŚCIE
Składniki
- 5 pałek z kurczaka
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- świeży koperek
- sól
- pieprz
Wykonanie
Wykonanie
- Pałki z kurczaka ubrać ze skórki i umyć i ponadcinać. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
- Na patelni roztopić masło. Obsmażyć mięso z obu stron. Kiedy lekko się przyrumieni, podlać wodą, przykryć pokrywką i dusić przez 15 minut.
- Po czasie mięso zdjąć z patelni, a na jego miejsce przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę.
- Kapustę poszatkować nożem i przełożyć na patelnię z cebulą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz majeranek, przemieszać.
- Na kapuście położyć pałki z kurczaka, podlać około 100 ml wody i dusić pod przykryciem przez 20 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę i dusić kilka minut, by odparować nadmiar wody.
- Gotowe danie posypać koperkiem.



