Ogórki krokodylki z miodem
Ogórki krokodylki w ostatnim czasie cieszą się dużą popularnością. Możemy je przygotować w wersji na ostro, a także na słodko.
Przetwory z ogórków najlepiej smakują zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych ogórków gruntowych, takich prosto z działki. Wówczas sięgając po słoik takich ogórków, możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok.
Przepis na ogórki krokodylki jest bardzo prosty. We wcześniejszym wpisie możecie znaleźć przepis na ogórki krokodylki z chilli. Tym razem przygotowałam w wersji na słodko. Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na ogórki krokodylki z miodem. Smakują wyśmienicie, sprawdźcie sami.
PRZEPIS NA OGÓRKI KROKODYLKI Z MIODEM
Składniki
- 2 kg ogórków
- 60 g soli
- 1/2 szklanki miodu
- kilka ząbków czosnku
- 120 ml oleju
ZALEWA
- 550 g cukru
- 380 ml octu
Wykonanie
- Ogórki dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki.
- Następnie przełożyć je do garnka, dodać sól i pozostawić na 4 godziny.
- Przygotować zalewę, ocet zagotować z cukrem, lekko przestudzić. Przygotowaną zalewą zalać ogórki, dodać miód oraz olej. Całość odstawić na całą noc.
- Po upływie czasu ogórki wraz z zalewą przełożyć do słoików. Dodatkowo do każdego słoika dodać po dwa ząbki czosnku. Ogórki mocno zakręcić, zapasteryzować.
- Dno garnka wyłożyć bawełnianą ściereczką, a na niej poukładać słoiki. Całość zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotować przez 10 minut, od momentu zagotowania wody.
- Po upływie czasu wyjąc słoiki i poukładać do góry dnem. Przykryć kocem i zostawić do całkowitego przestygnięcia.