Mini pączki na kefirze

Mini pączki na kefirze

Te mini pączki na kefirze robi się naprawdę błyskawicznie! Każdy poradzi sobie z ich przygotowaniem i będzie zachwycony ich smakiem.

Te szybkie mini pączki na kefirze to świetna przekąska nie tylko na tłusty czwartek, ale także na co dzień na deser do popołudniowej kawy, gdy najdzie nas ochota na słodkie. Składniki nie są wyszukane i większość z was znajdzie je w swojej kuchni. Mini pączki na kefirze z tego przepisu są bardzo łatwe w przygotowaniu, puszyste i delikatne. Koniecznie musicie zrobić.

MINI PĄCZKI NA KEFIRZE PRZEPIS

Składniki

  • 60 ml kefiru
  • 60 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka płynnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Mleko oraz kefir powinny być w temp. pokojowej.

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Mieszamy.

  2. Mleko, kefir, płynne masło oraz cukier łączymy w osobnej misce.

  3. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Ciasto powinno być plastyczne.

  4. Z powstałego ciasta formujemy małe kuleczki za pomocą dłoni namoczonych w oleju.

  5. Na rozgrzany olej kładziemy pączki i smażymy na rumiano. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.

  6. Gotowe mini pączki posypujemy cukrem pudrem.
Mini pączki na kefirze przepis
Przepis na mini pączki na kefirze
mini pączki

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 710

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście − jeden =