Mini Hot-Dogi
Mini hot-dogi to bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska, idealna na każdą okazję. Takie mini hot-dogi z pewnością posmakują zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym.
Puszyste i mięciutkie mini hot-dogi można podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smakują świetnie w wersji na ciepło, jak i na zimno. Jeśli organizujecie domową imprezę lub macie ochotę na smaczną przekąskę do pracy, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Domowe mini hot-dogi z pewnością zachwycą Wasze podniebienia.
Przepis na domowe mini hot-dogi
Składniki
CIASTO
- 300 g mąki pszennej typu 450
- 10 g masła
- 1 jajko
- 100 ml ciepłego mleka
- 8 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 8 parówek
- ok. 2-3 plastry sera żółtego
POSYPKA
- jajko
- koperek
Przygotowanie
- Wlać mleko do miski. Dodać cukier, drożdże instant, wymieszać i pozostawić na 15-20 min.
- Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice, rozwałkować na grubości 3-5mm.
- Parówki przekroić na pół.
- Ser żółty pokroić na mniejsze kawałki (podobne do wielkości przekrojonej parówki).
- Ciasto pokroić na paseczki o szerokości 2 cm. Na paseczku umieścić parówkę i ser, następnie owinąć ciastem.
- Hot-dogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać koperkiem.
- Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut, temp. 180°C, grzałka góra/dół.