Mini Hot-Dogi

Mini hot-dogi to bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska, idealna na każdą okazję. Takie mini hot-dogi z pewnością posmakują zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym.

Puszyste i mięciutkie mini hot-dogi można podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smakują świetnie w wersji na ciepło, jak i na zimno. Jeśli organizujecie domową imprezę lub macie ochotę na smaczną przekąskę do pracy, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Domowe mini hot-dogi z pewnością zachwycą Wasze podniebienia.

Przepis na domowe mini hot-dogi

Składniki

CIASTO

  • 300 g mąki pszennej typu 450
  • 10 g masła
  • 1 jajko
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 8 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 parówek
  • ok. 2-3 plastry sera żółtego

POSYPKA

  • jajko
  • koperek

Przygotowanie

  • Wlać mleko do miski. Dodać cukier, drożdże instant, wymieszać i pozostawić na 15-20 min.

  • Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.

  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice, rozwałkować na grubości 3-5mm.

  • Parówki przekroić na pół.

  • Ser żółty pokroić na mniejsze kawałki (podobne do wielkości przekrojonej parówki).

  • Ciasto pokroić na paseczki o szerokości 2 cm. Na paseczku umieścić parówkę i ser, następnie owinąć ciastem.

  • Hot-dogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać koperkiem.

  • Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

  • Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut, temp. 180°C, grzałka góra/dół.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × 4 =