Malinowa chmurka w pucharkach
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny deser inspirowany znanym i lubianym przez wszystkich ciastem malinowa chmurka. Deserek są równie pyszny co ciasto, a dodatkowo jest bardzo łatwy do zrobienia.
Malinowa chmurka w pucharkach doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy, lub na imprezę jako poczęstunek dla gości. Deserek jest lekki, orzeźwiający i delikatny. Ponadto ładnie się prezentuje i wyśmienicie smakuje!
MALINOWA CHMURKA W PUCHARKACH PRZEPIS
Składniki (na 4 deserki)
- 200 g mrożonych malin
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka malinowa
- 500 ml gorącej wody
- 120 g herbatników
- 2 garści płatki migdałów
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
1. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia. Następnie do galaretki wrzucić mrożone maliny i pozostawić do lekkiego stężenia.
2. Herbatniki pokruszyć i umieścić w pucharkach. Następnie wlać tężejącą galaretkę z malinami. Pucharki wstawić do lodówki do czasu aż galaretki stężeją całkowicie.
3. W międzyczasie uprażyć płatki migdałów na suchej patelni.
4. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Tak przygotowany krem przełożyć do pucharków.
5. Wierzch posypać prażonymi płatkami migdałów.
6. Deserki schłodzić w lodówce przed podaniem.