Ciasto z batonikami Mars

W ostatnim czasie bardzo polubiłam ciasta bez pieczenia. Można je przygotować w łatwy sposób, nie trzeba włączać piekarnika i dodatkowo są bardzo smaczne. 

Tym razem w naszym domu zagościło ciasto z batonikami Mars. Należy ono do dosyć słodkich ciast, ale moim zdaniem ciasto ma być słodkie 😀 Przełamane jest słonymi krakersami, które idealnie komponują się z masą krówkową. Czekoladowe wykończenia ciasta sprawia, że całość rozpływa się w ustach. Polecam do kawki i nie tylko. Ciasto smakuje obłędnie! Sprawdźcie sami 🙂

CIASTO Z BATONIKAMI MARS – PRZEPIS

Składniki

  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2/3 puszki masy krówkowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 duże opakowanie krakersów
  • 1 opakowanie herbatników maślanych (ok. 12-16 sztuk)
  • 4 batony mars
  • 100 g mlecznej czekolady

Wykonanie

  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i serka mascarpone na puszystą masę. Pod koniec wsypujemy śmietan-fixy, mieszamy do połączenia składników.
  • Blaszkę 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia, na dnie układamy herbatniki maślane.
  • Przygotowaną masę śmietanową dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batony mars. Taką masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy na niej krakersy.
  • Na krakersach rozprowadzamy masę krówkową i układamy kolejną warstwę krakersów. Na wierzch wykładamy pozostałą masę śmietanową. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × cztery =