Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą
Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą to klasyczne polskie danie. Niestety możemy je przygotować sezonowo, kiedy mamy dostęp do młodej kapusty. A, że sezon w pełni, warto skorzystać i przygotować pyszne łazanki z młodej kapusty na obiad.
Przepis na łazanki z młodą kapustą i kiełbasą jest naprawdę prosty, a całe danie można przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej.
PRZEPIS NA ŁAZANKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 150 g makaronu łazanki
- 200 g kiełbasy
- sól
- pieprz
- 500 ml wody
Wykonanie
- Makaron łazanki gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Kapustę obieramy z liści, dzielimy na ćwiartki. Każdą z nich drobno siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie masła. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z cebulą, całość razem podsmażamy.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na patelnię. Całość podsmażamy przez około 5 minut. Następnie na patelnię przekładamy odcedzoną i odciśniętą z wody kapustę.
- Na patelnię przekładamy ugotowany makaron, całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ja dodaję również pieprzu ziołowego.