Łazanki z kapustą i kiełbasą
Dziś mamy dla was sprawdzoną recepturę na łazanki z kapustą kiszoną, kiełbasą i pieczarkami. To szybkie w przygotowaniu danie obłędnie smakuje i z pewnością przypadnie do gustu każdemu domownikowi. Składniki zapewne masz w domu, a jeśli nie – kupisz je w każdym sklepie. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, który zniknie z talerzy w mgnieniu oka, przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą sprawdzi się idealnie.
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ PRZEPIS
Składniki
- 200 g makaronu do łazanek
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 250 g pieczarek
- 250 g kiełbasy
- 1 cebula
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 0,5 l bulionu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Kapustę kiszoną płuczemy pod zimną wodą i odciskamy. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i stawiamy na gaz. Dodajemy ziela angielskie i liście laurowe. Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do zagotowania. Od tego momentu gotujemy 20 minut.
2. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
3. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z odrobiną masła i podsmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i całość dusimy, aż pieczarki będą miękkie.
4. Kiełbasę kroimy w półplastry, dodajemy do cebuli z pieczarkami i podsmażamy.
5. Do ugotowanej kapusty przekładamy zawartość patelni oraz ugotowany makaron. Całość wymieszać i gotować na małej mocy palnika około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.