Lasagne na naleśnikach
Lasagne na naleśnikach
Lasagne, czytaj lazania, to bardzo smaczne danie obiadowe. Przygotowuje się je ze specjalnego makaronu do lasagne. Dodatek stanowi mięso mielone oraz inne ulubione składniki. Aby nieco odejść od tradycji postanowiłam przygotować lasagne na naleśnikach z dodatkiem szynki, sera żółtego oraz sosu beszamelowego i pomidorowego.
Lasagne na naleśnikach smakuje równie świetnie, jak tradycyjna lasagne z makaronem. Jest bardzo łatwa i przede wszystkim tania w przygotowaniu. Może posłużyć jako obiad dla całej rodziny, posiłek do pracy, czy kolacja.
Poniżej znajdziecie przepis na jedną porcję lasagne, którą zazwyczaj przygotowuję wieczorem i zabieram ze sobą do pracy. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA LASAGNE NA NALEŚNIKACH
Składniki
Sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
Sos pomidorowy
- 1/2 cebuli
- 3/4 szklanki passaty lub pomidorów z puszki (pomidory należy zblenodować)
- ząbek czosnku
- pieprz, sól, papryka słodka, bazylia
Dodatkowo
- kilka plasterków szynki
- kilka plasterków sera żółtego
Wykonanie
- Sos beszamelowy: Rozgrzać masło następnie dodać mąkę. Przez ok. 2-3 minuty intensywnie mieszać. Stopniowo wlewać mleko, ciągle intensywnie mieszać. Gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty. Doprawić solą.
- Sos pomidorowy: Cebulkę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Usmażyć cebulkę i czosnek na łyżce oliwy. Dodać do passaty, przyprawić, zblendować.
- Naleśniki należy przygotować z tego przepisu: ciasto na naleśniki. Smażyłam je na patelni nieco większej od wielkości naczynia żaroodpornego.
- Warstwy w naczyniu żaroodpornym układać następująca (wymiary naczynia 12×12): naleśnik, sos pomidorowy, szynka (u mnie 2 plastry), ser żółty (u mnie plasterek), sos beszamelowy. Wykonałam 4 takie warstwy. Ostatnią przykryłam naleśnikiem oraz serem żółtym.
- Piec 20 minut w 180 stopniach.