Kubanka – ciasto z kremem czekoladowym
Ciasto kubanka to niesamowicie smaczny deser, obok którego nie da się przejść obojętnie. Czekoladowy krem na bazie nutelli, delikatna śmietanka, puszysty biszkopt i herbatniki przełożone dżemem porzeczkowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Wszystkie te warstwy połączone ze sobą smakują obłędnie!
Kubanka, czyli ciasto z kremem czekoladowy wbrew pozorom jest naprawdę łatwe w przygotowaniu. Wystarczy sztywno trzymać się instrukcji, którą znajdziecie poniżej. Zapraszam na przepis!
KUBANKA – CIASTO Z KREMEM CZEKOLADOWYM PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- 160 g cukru
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki nutelli
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
KREM ŚMIETANKOWY
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 1 paczka herbatników maślanych
- 1 paczka herbatników kakaowych
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy masa zacznie się robić sztywna, stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka (stopniowo). Mieszamy do połączenia składników. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę przekładamy do blaszki 24×24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20 minut, do suchego patyczka.
- Masa czekoladowa: do misy miksera przekładamy śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder, kawę oraz nutellę. Całość miksujemy do uzyskanie puszystego kremu. Pod koniec wsypujemy śmietan-fix i mieszamy do połączenia składników. Przygotowany krem wykładamy na przestygnięty biszkopt.
- Na kremie czekoladowym warstwę herbatników kakaowych, a na nich rozprowadzamy dżem porzeczkowy. Na dżem układamy herbatniki maślane.
- Krem śmietankowy: Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Przekładamy na ciasto. Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.