Kruche ciasto z dżemem
Delikatne i bardzo smaczne kruche ciasto z dżemem. Ciasto jest mięciutkie, słodkie, idealne do popołudniowej kawki. Można je przygotować z dowolnym, ulubionym dżemem lub owocami.
Kruche ciasto z dżemem jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakuje naprawdę świetnie. Przekonacie się sami, jeśli wypróbujecie poniższy przepis.
Przepis na kruche ciasto z dżemem
Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru
- 600 g marmolady
- 2 jajka
- 2-4 łyżki śmietany – jeśli ciasto będzie za twarde
Wykonanie
- Mąkę, jajka, masło, proszek, cukier, śmietanę umieszczamy na stolnicy i zagniatamy ciasto.
- Ciasto dzielmy na 2 części. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Wykładamy jedną cząść ciasta.
- Na cieście równomiernie rozsmarowujemy marmoladę.
- Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez godzinę, grzanie góra-dół. Po upływie połowy czasu włączamy grzanie tylko od dołu.
pysznie wygląda