Niebiańsko krucha szarlotka
Ta niebiańsko krucha szarlotka to wypiek idealny. Maślane, kruchutkie ciasto w połączeniu z soczystymi jabłkami tworzy kompozycję, której nie sposób się oprzeć. Przepis na szarlotkę na kruchym cieście jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że szarlotka wyjdzie przepyszna!
KURCHA SZARLOTKA PRZEPIS
Składniki
Ciasto kruche
- 350 g mąki pszennej
- 1 kostka zimnego masła (200 g)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
1. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo cienkie plasterki.
2. Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy na stolnicy lub malakserze.
3. 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut.
4. Na podpieczony spód wykładamy pokrojone w plasterki jabłka. Wierzch posypujemy cynamonem.
5. Z zamrażarki wyciągamy ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach na jabłka.
6. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 60 minut, do ładnego zarumienienia.
7. Upieczoną szarlotkę przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.