Kotlety z porem pieczone w piekarniku
Soczyste kotlety mielone z porem to ciekawa odmiana dla tradycyjnych kotletów mielonych. Zamiast cebulki dodajmy pora, który ma głębszy i bardziej złożony smak. Ponadto kotleciki są pieczone w piekarniku, a nie smażone w głębokim tłuszczu przez co są lżejsze i mniej kaloryczne.
Przepis na kotlety z porem pieczone w piekarniku jest prosty i szybki. Przygotowanie nie powinno wam zająć więcej niż 15 minut + czas pieczenia. Takie kotleciki będą doskonałym pomysłem na rodzinny obiad lub kolację. Gwarantuję że każdy będzie zachwycony!
KOTLECIKI Z POREM PRZEPIS
Liczba porcji: 8 sztuk | Poziom trudności: łatwy
Składniki
- 400 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe)
- 1 por
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półkrążki.
2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy.
3. Następnie do mięsa wrzucamy pokrojonego pora i całość ponownie mieszamy.
4. Z masy formujemy kotleciki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Kotlety pieczemy w temperaturze 180 st C. przez 35 minut.
6. Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami np. z ugotowanymi ziemniakami i surówką.