Kotlety rybne
Kotlety rybne to jeden z najłatwiejszych i najsmaczniejszych sposobów na danie z wykorzystaniem ryby. Takie kotleciki rybne uwielbiają szczególnie najmłodsi.
To bardzo prosty przepis na kotlety rybne, które robi się naprawdę szybko. Przepis nie jest skomplikowany, a do przygotowania kotlecików potrzeba zaledwie kilku prostych składników. Jakich? Tego dowiecie się poniżej! Przygotowałam dla Was listę składników oraz dokładnie opisałam, jak przygotować te pyszne kotlety rybne. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA KOTLETY RYBNE
Składniki
- 500 g fileta z dorsza
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- mleko do namoczenia kajzerki
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie
- Z filetów rybnych dokładnie usuwamy ości. Jeśli używamy mrożonej ryby, należy ją wcześniej rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody. Kolejno fileciki kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
- Kajzerkę moczymy w mleku przez kilka minut, a następnie dokładnie ją odciskamy i przekładamy do naczynia z rybą. Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy. Jeśli nasza masa będzie zbyt rzadka, można dodać odrobinę bułki tartej.
- Z otrzymanej masy rybnej formujemy kuleczki, a następnie delikatnie je spłaszczamy, by uzyskać kształt kotlecika. Kolejno panierujemy w bułce tartej.
- Gotowe kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.