Kotleciki z farszu do pierogów ruskich
Kotleciki z farszu do pierogów ruskich to idealna alternatywa dla tradycyjnych pierogów. Do ich przygotowania można użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Jeśli ich nie mamy, można także ugotować świeże ziemniaki.
Kotlety ruskie w chrupiącej panierce to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Sekretem idealnych kotletów jest to, że należy je dość mocno doprawić. Jeśli tego nie zrobimy, będą mdłe i niesmaczne. Powinny być wyraziste w smaku. Pamiętajcie także, by dodawać do ziemniaków pozostałe składniki, gdy te będą już całkowicie zimne. W innym wypadku kotlety będą się rozwalać na patelni podczas smażenia.
Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników pierogów i nie tylko na pyszne kotleciki ruskie, które są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA KOTLECIKI Z FARSZU DO PIEROGÓW RUSKICH
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 250 g sera półtłustego typu łezka (można dać więcej)
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Wykonanie
- Ziemniaki obrać, umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować z dodatkiem soli. Kolejno odcedzić, dokładnie wytłuc i pozostawić do przestygnięcia.
- Pokrojoną w kosteczkę cebule podsmażyć na odrobinie masła.
- Do przestygniętych ziemniaków dodać cebulę, ser oraz przyprawy. Kolejno wbić jedno jajko oraz dodać łyżkę bułki tartej. Wymieszać.
- Na talerzu rozbełtać jajko przy użyciu widelca, na drugim talerzu umieścić bułkę tartą.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Z przygotowanej masy ziemniaczanej formować kotlety, obtaczać w jajku i bułce.
- Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.