Kotleciki pod szpinakową kołderką
Szukacie pomysłu na prosty i smaczny obiad? W dzisiejszym wpisie mam dla was propozycję na kotleciki pod szpinakową kołderką!
Jeśli wahacie się, ponieważ nie przepadacie za bardzo za szpinakiem, to zapewniam was, że w żaden sposób nie jest on wyczuwalny. Połączenie soczystego mięsa, przypraw, sera feta i szpinaku tworzy doskonałą kompozycje smakową, której każdy choć raz powinen spróbować. Warto czasem przygotować coś nowego, innego, by zaskoczyć domowników i urozmaicić swoje codzienne menu. Kotleciki pod szpinakową kołderką są bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze, są pyszne!
PRZEPIS NA KOTLECIKI POD SZPINAKOWĄ KOŁDERKĄ
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 150 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebulka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta chilli
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy na kotleciki.
2. Kotleciki przyprawiamy słodką papryką, kurkumą, solą oraz pieprzem z obu stron.
3. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Następnie dodajemy mrożony szpinak i dusimy go na małym ogniu, do momentu odparowania wody. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez paskę czosnkiem.
4. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser feta i całość mieszamy. Zdejmujemy z gazu.
5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze kotleciki. Na każdy z nich nakładamy porcję farszu szpinakowego.
6. Tak przygotowane kotleciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35 minut.