Kapsalon z blachy
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny fast food prosto z Holandii – kapsalon. Znajdziemy tu chrupiące frytki, soczyste mięso z kurczaka, rozpływający się ser oraz świeże warzywa. Całość doprawiona wyśmienitym sosem czosnkowym.
Kapsalon z blachy to idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Z uwagi, że jest przygotowany w większej blaszce, porcja spokojnie wystarczy na 4-5 osób.
Domowy kapsalon to również świetna propozycja na imprezę. Stawiasz blaszkę z kapsalonem na stole i każdy nabiera ile chce i kiedy chce, a Ty zbierasz pochwały od gości. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji Kapsalona, która bardzo posmakowała mojej rodzinie, a w szczególności dzieciom.
KAPSALON Z BLACHY – PRZEPIS
Czas przygotowania: ok. 1 godzina | Liczba porcji: 4 spore porcje
Składniki
- 800 g fileta z kurczaka
- 1 kg frytek
- 1 opakowanie mixu sałat
- 3 pomidory
- 1 ogórek świeży
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula czerwona
- 300 g sera żółtego
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- ketchup
Sos czosnkowy:
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- gałązka koperku
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa, czosnkiem granulowanym, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
2. W między czasie przygotowujemy frytki. Robimy własne, domowe, lub korzystamy z gotowych mrożonych, które smażymy na głębokim tłuszczu lub pieczemy w piekarniku.
3. Na dno blaszki wyścielonej papierem do pieczenia przekładamy gotowe frytki, a na nich rozkładamy podsmażonego kurczaka. Całość posypujemy startym na tarce żółtym serem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10 minut do roztopienia się sera.
4. W tym czasie pomidory kroimy w kostkę, ogórka w półplasterki, cebulę czerwoną w piórka. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
5. Następnie przygotowujemy sos czosnkowy: Majonez łączymy z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Mieszamy.
6. Gdy ser się roztopi blachę wyciągamy z piekarnika i całość polewamy ketchupem.
7. Następnie wykładamy mix sałat, ogórka, kukurydzę, pomidory i cebulę.
8. Całość polewamy przygotowanym sosem czosnkowym.
Smacznego!