Kapsalon z blachy

kapsalon przepis

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny fast food prosto z Holandii – kapsalon. Znajdziemy tu chrupiące frytki, soczyste mięso z kurczaka, rozpływający się ser oraz świeże warzywa. Całość doprawiona wyśmienitym sosem czosnkowym.

Kapsalon z blachy to idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Z uwagi, że jest przygotowany w większej blaszce, porcja spokojnie wystarczy na 4-5 osób.

Domowy kapsalon to również świetna propozycja na imprezę. Stawiasz blaszkę z kapsalonem na stole i każdy nabiera ile chce i kiedy chce, a Ty zbierasz pochwały od gości. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji Kapsalona, która bardzo posmakowała mojej rodzinie, a w szczególności dzieciom.

KAPSALON Z BLACHY – PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 godzina | Liczba porcji: 4 spore porcje

Składniki

  • 800 g fileta z kurczaka
  • 1 kg frytek
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek świeży
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula czerwona
  • 300 g sera żółtego
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • ketchup

Sos czosnkowy:

  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • gałązka koperku

Przygotowanie

1. Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa, czosnkiem granulowanym, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.

2. W między czasie przygotowujemy frytki. Robimy własne, domowe, lub korzystamy z gotowych mrożonych, które smażymy na głębokim tłuszczu lub pieczemy w piekarniku.

3. Na dno blaszki wyścielonej papierem do pieczenia przekładamy gotowe frytki, a na nich rozkładamy podsmażonego kurczaka. Całość posypujemy startym na tarce żółtym serem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10 minut do roztopienia się sera.

4. W tym czasie pomidory kroimy w kostkę, ogórka w półplasterki, cebulę czerwoną w piórka. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

5. Następnie przygotowujemy sos czosnkowy: Majonez łączymy z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Mieszamy.

6. Gdy ser się roztopi blachę wyciągamy z piekarnika i całość polewamy ketchupem.

7. Następnie wykładamy mix sałat, ogórka, kukurydzę, pomidory i cebulę.

8. Całość polewamy przygotowanym sosem czosnkowym.

Smacznego!

kapsalon z blachy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście − jedenaście =