Kluski leniwe z bułką tartą
Kluski leniwe z bułką tartą podsmażoną na maśle to popularne danie kuchni polskiej. Są bardzo smaczne, a do tego tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie białego sera, mąki pszennej i jajka, by w mniej niż 30 minut zrobić pyszny obiad dla całej rodziny. Kluski leniwe można podawać także w towarzystwie jakiegoś mięsnego dania i surówki. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na najlepsze kluski leniwe z bułką tartą, które przygotowywała moja babcia.
KLUSKI LENIWE Z BUŁKĄ TARTĄ PRZEPIS
Składniki / 2 porcje
- 250 g twarogu
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki + odrobina do podsypania
- sól
Dodatkowo
- masło
- bułka tarta
Przygotowanie
- Ugotowane ziemniaki rozgnieść dokładnie tłuczkiem. Następnie dodać do nich twaróg, wbić jajko i mieszając stopniowo dodawać mąkę.
- Na stolnicę posypaną mąką wyłożyć porcję ciasta i uformować z niego wałek o grubości ok. 2 cm. Wałek delikatnie spłaszczyć i pod skosem pokroić na kawałki.
- W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
- Kluski wrzucać partiami, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Gotować na wolny ogniu, od momentu wypłynięcia na wierzch przez ok. 2 minuty. Gotowe kluski wyłowić łyżką cedzakową.
- Na patelni roztopić odrobinę masła. Następnie dodać do niego bułkę tartą. Całość chwilę razem podsmażyć do zarumienienia. Wyłożyć na kluski.