Kinder mleczna kanapka
Kinder mleczna kanapka do smaczna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Przepis został zainspirowany tradycyjną mleczną kanapką, którą z pewnością każdy z Was miał okazję jeść.
Kakaowy biszkopt w połączeniu z puszystą pianą to prawdziwy raj dla podniebienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA CIASTO KINDER MLECZNA KANAPKA
Składniki
Blacha 24cm x 24cm
CIASTO
- 4 małe jajka
- 100 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 50 ml oleju
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- można dodać kilka posiekanych orzechów
MASA
- 150 ml mleka
- 200 ml śmietanki kremówki 30% deserowej
- 120 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 300 g mleka w proszku
- 200 g miękkiego masła
- 80 g jogurtu naturalnego gęstego
Przygotowanie
CIASTO
- Białka ubić na pianę. Dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać olej i wymieszać bardzo delikatnie.
- Wymieszać mąkę, kakao i proszek, przesiać i wymieszać delikatnie.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec przez 30 minut. Odstawić do ostudzenia.
MASA
- W garnku umieścić mleko, śmietankę, cukier, cukier wanilinowy i zagotować. Odstawić na 5-10 minut.
- W misie umieścić mleko w proszku. Wlać stopniowo ciepłe mleko, mieszając mikserem. Po połączeniu się
składników odstawić do całkowitego ostudzenia. - Utrzeć masło. Następnie stopniowo (na 3-4 razy) dodawać mleczną masę miksując mikserem.
- Do masy dodawać jogurt naturalny zmiksować na najmniejszych obrotach.
- Biszkopt przekroić w poziomie.
- Na biszkopt wyłożyć krem, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem, docisnąć.
- Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.