Kapusta zapiekana w sosie pomidorowo-śmietanowym
Kapusta zapiekana w sosie pomidorowo-śmietanowym to świetny dodatek do obiadu i nie tylko. Świetnie smakuje nawet sama z dodatkiem świeżego pieczywa.
Do przygotowania tego dania można użyć zarówno młodej jak i starej kapusty. Należy pamiętać jednak, by odpowiednio dobrać czas zapiekania. Przepis na kapustę zapiekaną w sosie pomidorowo-śmietanowy należy do prostych przepisów. Nie ma w nim nic skomplikowanego a składniki zakupicie praktycznie w każdym sklepie. Kapusta smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy smaki się przegryzą. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, do naprawdę warto!
KAPUSTA ZAPIEKANA W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 2 kg kapusty
- 4 cebule
- 4 marchewki
- 2 puszki pomidorów (2x 400 g)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 300 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- chilli
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
Wykonanie
- Kapustę drobno siekamy za pomocą noża lub na mandolinie. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. W przypadku młodej kapusty wystarczy ją jednynie zagotować. Starszą kapustę należy pogotować kilkanaście minut.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Przekładamy posiekaną w kosteczkę cebulę i podsmażamy.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, przekładamy na patelnię z cebulą i razem podmażamy kilka minut.
- Na patelnię wlewamy zblendowane pomidory z puszki, przecier pomodorwy oraz przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli.
- Podgotowaną wcześniej kapustę odciskamy z wody i łączymy z zawartością patelni. Dodajemy śmietanę i mąkę, dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczaemu przez około 30-60 minut pod przykryciem. Czas pieczenia zależy od tego jaką kapustę wybierzemy (młodą czy starszą).